Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 18:39

Αιθαλομίχλη

aithalomixliΗ αιθαλομίχλη...

Δημιουργείται από τα κατάλοιπα της καύσης του ξύλου και της βιομάζας γενικότερα.

Τα μικροσωματίδια αυτά προκαλούν τεράστια προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο σε κάποιες ευπαθείς ομάδες. Αυτό που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε είναι ότι η αιθαλομίχλη δεν βρίσκεται μόνο έξω από τα σπίτια μας αλλά και μέσα σε αυτά. Υπάρχουν δυο βασικοί τρόποι ώστε να συμβάλουμε στην μείωση αυτού του φαινομένου, ο ένας αφορά τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε και ο άλλος αφορά το τζάκι ή την σόμπα μας.

Τα ξύλα για τζάκι...

Πρέπει να είναι ξερά με υγρασία περίπου έως 20%, να έχει αφαιρεθεί δηλαδή από το εσωτερικό τους η υγρασία. Για να αφαιρέσουμε την υγρασία από το εσωτερικό τους υπάρχουν μόνο δυο τρόποι, ο ένας είναι μέσω της φυσικής ξήρανσης, που διαρκεί περίπου 18 - 24 μήνες για σκισμένα ξύλα και ο άλλος είναι μεσώ κλιβάνου. Αν τα ξύλα που χρησιμοποιούμε δεν έχουν υποστεί τις παραπάνω διαδικασίες, δεν είναι κατάλληλα για καύση προκαλώντας το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Μετατρέποντας το ανοιχτό τζάκι σε ενεργειακό

...αυξάνουμε σημαντικά το ποσοστό καύσης των ξύλων μειώνοντας παράλληλα κατά τεράστιο βαθμό τα κατάλοιπα από την καύση. Τα μικροσωματίδια που εκπέμπουν κατά την καύση τα πιστοποιημένα ενεργειακά τζάκια και οι σόμπες είναι ελάχιστα. Οι πιστοποιημένες σόμπες ξύλου ή pellet και τα ενεργειακά τζάκια, αποδίδουν πολύ περισσότερο θέρμανση στον χώρο μας και καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα που δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Η έλλειψη έλεγχου των καύσιμων και των συσκευών θέρμανσης με βιομάζα που πωλούνται στην Ελληνική αγορά, είναι η βασική αίτια του φαινομένου της αιθαλομίχλης. Η έλλειψη κινήτρων για την επιλογή μιας πιστοποιημένης συσκευής θέρμανσης με βιομάζα, είτε πρόκειται για ενεργειακό τζάκι ή σόμπα ή ακόμα και σόμπα pellet είναι ένας παραπάνω λόγος επιδείνωσης του φαινομένου.