Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 16:51

Ενεργειακά τζάκια: Οικονομικές τιμές για τη θέρμανση του σπιτιού σας

Τιμές - κόστος ενεργειακών τζακιών

Μάθετε γιατί απαιτούν τόσο χαμηλές τιμές κόστους τα ενεργειακά τζάκια αξιοποιώντας το καύσιμο υλικό έως και 9 φορές καλύτερα σε σχέση με ένα συμβατικό τζάκι!

Στις εποχή μας προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε συσκευές οι οποίες είναι όσο πιο αποδοτικές είναι εφικτό. Έτσι και στον τομέα της θέρμανσης, η υψηλή θερμική απόδοση είναι κάτι που επιδιώκουμε.
Σε αυτόν τον τομέα μια εξαιρετική λύση είναι το ενεργειακό τζάκι. Με υψηλή θερμική απόδοση, ελεγχόμενη καύση και κατανάλωση ξύλου υπερέχει έναντι των παραδοσιακών και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Πώς πετυχαίνουν τόσο χαμηλές τιμές κόστους τα ενεργειακά τζάκια;

Το ενεργειακό τζάκι πετυχαίνει το μέγιστο ενεργειακό αποτέλεσμα με το δυνατόν μικρό κόστος διότι εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τη ζέστη που το ίδιο παράγει, με την καύση στο χώρο της εστίας, είτε διοχετεύοντάς τη γρήγορα και σωστά στον αέρα του γύρου χώρου, είτε διοχετεύοντάς τη στο νερό του δικτύου θέρμανσης.

Η πρώτη περίπτωση αποτελεί το Αερόθερμο Ενεργειακό Τζάκι, ενώ η δεύτερη το Υδραυλικό Ενεργειακό Τζάκι ή αλλιώς Τζάκι Καλοριφέρ.

Οι Εστίες σε ένα Τζάκι αερόθερμο ή νερού είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να αξιοποιούν το 70-90% της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου, έναντι μόλις 10%-15% ενός συμβατικού ανοιχτού τζακιού!

Αυτό σημαίνει ότι ένα καλό ενεργειακό τζάκι καταναλώνει 3 – 5 κιλά καυσόξυλα την ώρα, δηλ. 30 – 40 κιλά την ημέρα ή 6 τόνους καυσόξυλων για όλο το χειμώνα. Οπότε με μία μέση τιμή 160 ευρώ ανά τόνο, το τελικό κόστος ανέρχεται σε 960 ευρώ.

Η καύση που γίνεται εντός της ενεργειακής εστίας είναι τελείως διαφορετική από ότι στο παραδοσιακό ανοιχτό τζάκι αφού η θερμότητα μένει στην εστία και κάνει τη λεγόμενη δευτερογενή καύση. Διοχετεύεται μέσα στο χώρο που θέλουμε να ζεστάνουμε μέσο καναλιών ή ακτινοβολίας και δε φεύγει αμέσως στην ατμόσφαιρα μέσα από τη καμινάδα.

Στην αγορά τώρα, υπάρχουν διάφορα είδη ενεργειακού τζακιού όπως για παράδειγμα τζάκια τα οποία καίνε ξύλο, άλλα που καίνε πέλλετ ή άλλες μορφές βιομάζας. Σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης καμινάδας στην πολυκατοικία, όλες οι επιλογές είναι εφικτές. Διαφορετικά, μπορεί κανείς να εγκαταστήσει μια καμινάδα μικρής διαμέτρου που θα έχει έξοδο στο μπαλκόνι, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η επιλογή σας περιορίζεται μόνο σε τζάκι πέλλετ.

Φθηνότερες τιμές με υδραυλικό ενεργειακό τζάκι ως κεντρική θέρμανση

Σε περίπτωση που επιθυμούμε να επιτύχουμε χαμηλότερες τιμές συνολικά για την ομοιόμορφη θέρμανση όλων των χώρων του σπιτιού, μπορούμε να στραφούμε στην επιλογή των ενεργειακών τζακιών νερού.

Πρόκειται για τζάκια τα οποία διοχετεύουν την ενέργεια που παράγεται από την καύση των ξύλων- μέσω του νερού- στο δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται θέρμανση όχι μόνο στο χώρο στον οποίο είναι εγκατεστημένο, αλλά σε όλους τους χώρους του σπιτιού (όπου υπάρχουν θερμαντικά σώματα).

Ειδικότερα, από το ενσωματωμένο boiler του υδραυλικού τζακιού μεταφέρεται, με κατάλληλη υδραυλική εγκατάσταση, ζεστό νερό σε όλα τα σώματα του καλοριφέρ, ακόμα και ζεστό νερό χρήσης.

Γιατί είναι τόσο χαμηλές οι τιμές όταν χρησιμοποιούμε τζάκι καλοριφέρ;

Γιατί πολύ απλά, η καύση στην εστία γίνεται με πολύ μεγάλο ποσοστό απόδοσης χωρίς απώλειες και εκτός από την ζέστη που εκπέμπεται στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένη η εστία, πάνω από το μισό ποσοστό της θερμότητας διοχετεύεται στα σώματα του καλοριφέρ του σπιτιού.

Αμέσως μετά το άναμμα της φωτιάς στο εσωτερικό της εστίας, το νερό που υπάρχει στο boiller αρχίζει πολύ γρήγορα να θερμαίνεται. Με το που αγγίξει κάποια θερμοκρασιακή τιμή ο κυκλοφορητής, αρχίζει να «γυρίζει» το νερό στο δίκτυο των καλοριφέρ. Πολύ γρήγορα τα σώματα έχουν πιάσει τη ζητούμενη θερμοκρασία. Τα ξύλα που χρειάζονται πλέον, είναι λίγα και μόνο για συντηρούν τη θερμοκρασία.

Κόστος ενεργειακών τζάκιών

Το κόστος των ενεργειακών τζακιών κυμαίνεται από 1.800 – 3.500 ευρώ για μία μικρή εγκατάσταση ή για μια μετατροπή του υπάρχοντος παραδοσιακού ενώ για μεγαλύτερες εστίες η τιμή μπορεί να φτάσει τα 5.000 – 6.000 ευρώ. Βέβαια, στη διαμόρφωση της τιμής, παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η επιλογή των υλικών, η διακόσμηση, το προϊόν καύσης κτλ.


Έχετε απορίες; Επικοινωνήστε με την Eco-Fire και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!